Łosoś z grilla na szaszłyku

Składniki

  • 500g fileta z łososia pokrojonego w 3cm kostkę
  • 1 cukinia
  • Pokrojona w plastry 1 mała czerwona cebula
  • Pokrojona w kostkę 1/4 szklanki oliwy
  • 1 cytryna
  • Skórka i sok 3-4 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka chilli
  • ½ łyżeczki kolendry

Przygotowanie

  1. Pokrój łososia w kostkę, cukinię w plastry i cebulę w kostkę.
  2. Przygotuj marynatę. W małej misce połącz ze sobą oliwę, skórkę i sok z cytryny, czosnek, oregano, tymianek, chilli, kmin, sól i pieprz. Do powstałej mikstury wrzuć kawałki łososia, cukinię i cebulę. Pozostaw na ok. 30 minut lub wstaw pod przykryciem do lodówki na ok. godzinę.
  3. Nadziej zamarynowanego łososia oraz warzywa na szpikulce. Jeśli używasz drewnianych lub bambusowych, zwilż je uprzednio wodą.
  4. Ułóż szaszłyki na rozgrzanym aż będą gotowe.