Bliny z twarożkiem łososiowym

Składniki

  • 1 opakowanie łososia wędzonego na zimno w plastrach
  • 1 opakowanie serka smietankowego
  • 25 g świeżych lub 1/2 op. Suchych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 50 gr roztopionego masła
  • Olej do smażenia
  • Sól I pieprz
  • Koperek do dekoracji

Przygotowanie

  1. Do ciepłego mleka dodaj drożdże I wymieszaj. Dodaj żółtko, roztopione masło, wymieszaj I odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie dodaj do mąkę I ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Serek wymieszaj z rozdrobnionym łososiem oraz posiekanym koperkiem. Przypraw solą I pieprzem.
  3. Bliny smaż na rozgrzanej patelni. Podaj z serkiem łososiowym na wierzchu.