Filetowanie ryby należy rozpocząć od pozbycia się łusek. Rady, jak wykonać to szybko i łatwo, znajdują się na stronie: http://www.graal.pl/porady/jak-usunac-luski-z-ryby,item,6,12.php
Kiedy ryba jest już pozbawiona łusek, należy przygotować giętki i długi nóż, co ułatwi i przyspieszy cały proces filetowania.
Pierwszym krokiem jest wykonanie cięcia tuż za skrzelami i poprowadzenie go aż do kręgosłupa (jednak nie należy odcinać łba, gdyż będzie on ułatwiał kolejne etapy).
W momencie, gdy poczujemy na nożu opór kręgosłupa należy obrócić nóż (brzeszczotem w kierunku ogona ryby) i delikatnie prowadzić cięcie wzdłuż grzbietu, aż do ogona ryby. W ten sposób uzyskujemy pierwszy gotowy filet.
W celu uzyskania drugiego filetu obracamy rybę i znowu powtarzamy cięcie tuż za skrzelami do momentu wyczucia kręgosłupa, następnie prowadzimy cięcie wzdłuż grzbietu, aż do ogona.
Ten sposób filetowania ryby pozwala na uzyskanie 2 filetów ze skórą oraz głowy wraz z kręgosłupem.