|
|
|
|
|
|
CIEKAWOSTKI |
|
Łosoś jest rybą nie tylko cenioną ze względu na swe walory smakowe ale również za to, ze jest źródłem wielu wartości odżywczych niezbędnych do
prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. |
|
|
|
Łosoś żyje w północnej części Atlantyku, w rzekach Ameryki Północnej, w Europie: od Portugalii po morze Białe, w morzu Północnym oraz Bałtyku.
Łososie osiągają długość 150 cm i 24 kg masy ciała (Łosoś norweski królewski osiąga wagę do 46 kg).
Łosoś jest rybą anadromiczną tzn. taką, która wędruje na czas rozrodu z mórz do rzek w których przyszły na świat.
Początkowo młode łososie żyją w rzekach w których przyszły na świat, jednak swoje dorosłe rozmiary osiągają dopiero na głębokich wodach.
Mięso łososia ma charakterystyczną pomarańczowo-różową barwę, którą uzyskują poprzez spożywanie krewetek. Mięso łososia bałtyckiego ma natomiast białą barwę.
Smak łososia jest bardzo charakterystyczny i niepowtarzalny. W szczególności mięso łososia jest cenione za zawartość kwasów nienasyconych OMEGA 3, obniżających poziom złego cholesterolu
i korzystnie wpływających na pracę serca. Dodatkowo jest bogaty w łatwo przyswajalne białko, witaminy A, D oraz E, a także w liczne minerały odżywcze.
|
|
|
|
|
|
|