CIEKAWOSTKI
Łosoś jest rybą nie tylko cenioną ze względu na swe walory smakowe ale również za to, ze jest źródłem wielu wartości odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego.
Łosoś żyje w północnej części Atlantyku, w rzekach Ameryki Północnej, w Europie: od Portugalii po morze Białe, w morzu Północnym oraz Bałtyku. Łososie osiągają długość 150 cm i 24 kg masy ciała (Łosoś norweski królewski osiąga wagę do 46 kg).
Łosoś jest rybą anadromiczną tzn. taką, która wędruje na czas rozrodu z mórz do rzek w których przyszły na świat. Początkowo młode łososie żyją w rzekach w których przyszły na świat, jednak swoje dorosłe rozmiary osiągają dopiero na głębokich wodach.
Mięso łososia ma charakterystyczną pomarańczowo-różową barwę, którą uzyskują poprzez spożywanie krewetek. Mięso łososia bałtyckiego ma natomiast białą barwę.
Smak łososia jest bardzo charakterystyczny i niepowtarzalny. W szczególności mięso łososia jest cenione za zawartość kwasów nienasyconych OMEGA 3, obniżających poziom złego cholesterolu i korzystnie wpływających na pracę serca. Dodatkowo jest bogaty w łatwo przyswajalne białko, witaminy A, D oraz E, a także w liczne minerały odżywcze.

 
 
Copyright © 2011 KORAL S.A.